pátek 28. listopadu 2008

Live Mesh - revoluce v synchronizaci pro správné IT guru


V dnešním článku bych chtěl popsat výhody jednoho z posledních výplodů Microsoftu - programu Live Mesh.

Co to je?

Live Mesh je ukázka cloud computingu v podobě sdílení dat mezi počítači. Nainstalujete Live Mesh klienta, vyberete sdílené složky a zvolíte, jestli se mají synchronizovat jen mezi PC nebo i mezi webovým úložištěm. Pak můžete k datům přistupovat odkudkoliv. V součastné době nabízí Microsoft na webovém úložišti 5 GB místa, což pro dokumenty bohatě postačuje. Pokud kapacitu webového úložiště překročíte, budou se data synchronizovat peer-to-peer mezi počítači. V součastné beta verzi je podporován Windows XP, Vista 32bit a Vista 64bit. Chystá se podpora pro zařízení Windows Mobile a MacOS.

K čemu je to dobré?

Představte si, že máte notebook a stolní PC. Pomocí Mesh můžete synchronizovat např. dokumenty, nebo záložky z prohlížeče. Navíc ke každé sdílené složce lze pozvat další uživatele, takže můžete sdílet rodinné fotky s rodinou a pracovní data se spolupracovníky. U každé složky je log, takže vidíte co se naposledy změnilo. Live Mesh můžete využít i jako vzdálenou plochu, stačí zvolit Connect to device u zvoleného zařízení a za chvíli se spustí plocha tak, jako byste u vzdáleného PC přímo seděli.

Proč to zkusit?

Protože je to velice jednoduché. Stačí se pod svým Live ID přihlásit na stránkách www.mesh.com a přidat zařízení (Device). V počítači pak kliknete na složku, která má být synchronizována, a zadáte název, pod kterým se bude zobrazovat na webovém úložišti a ostatním počítačům. V ostatních počítačích se složky zobrazí na ploše a zvolením položky Sync with this computer... v kontextovém menu se zobrazí okno, kde vyberete lokální složku, která se má synchronizovat. A teď to nejlepší, opravdu to funguje a automaticky bez dalšího zásahu uživatele. Live Mesh monitoruje složky a změny okamžitě promítá na web či do ostatních počítačů.
Samozřejmě, že když jste offline, změny se projeví teprve až po připojení PC/PDA k internetu.

A praktické využití?

Já Live Mesh používám k synchronizaci dokumentů mezi stolním PC a notebookem. Kromě dokumentů synchronizuji i historii ve Windows Live Messengeru a kompletní Mirandu. Nestane se mi tak, že bych po spuštění Mirandy dostal zprávu a díky tomu, že by mi na PC chyběla historie, bych nevěděl na co je to vlastně reakce. Live Mesh používám už 14 dní a nemůžu si jej vynachválit. Značně to ulehčuje práci, mám dostupná stejná data na všech PC a hlavně nejsem odkázán používat IM pouze na notebooku.
Mesh je vhodný také pokud nevyužíváte Operu a její službu Opera Link, a chcete mít synchronizované bookmarky a další nastavení prohlížeče.
 
A nebudou nějaké problémy?

Já si myslím, že nebudou. Při vymazání složky v PC se složka vymaže opravdu jen v PC. Data na webovém úložišti zůstávají a odtut je je třeba vymazat pomocí prohlížeče. Jak je to při vymazání složky, která je synchronizována mezi PC - PC nevím, zatím jsem neměl možnost to zkusit. Žádné jiné problémy jsem s Live Mesh nepozoroval a pokud nemáte extrémně zabloatwarovaný počítač, nebudou sebemenší problémy. I když je to betaverze...

Žádné komentáře:

Okomentovat