čtvrtek 31. ledna 2008

Jak zprovoznit Fallout na Windows XP/Vista

Po dlouhé době jsem se rozhodl znovu si zahrát klasiku herního světa, postapokalyptické nukleární RPG, Fallout. V poslední době používám jenom KodlBook, takže jsem Fallout nainstaloval zrovna na něj.


Instalace (DOSová) proběhla bez problému, ovšem po zahájení hry občas obraz zčernal celý obraz a jeho kousky se objevovaly pouze pod kurzorem myši. Prostě nehratelné.

Hledal jsem na internetových fórech možná řešení, ovšem jediné řešení prý spočívalo v zakázání grafické karty ve Správci zařízení. Bohužel na KodlBooku toto nefungovalo. Hledal jsem dál.

Na nejobsáhlejší české stránce o Falloutu - Vault Šílené Brahmíny - jsem stáhnul Češtinu s neoficiálním patchem (v1.3.3) od TeamX (ke stažení na www.madbrahmin.cz). Tato čeština obsahuje neoficiální update na verzi 1.3.3, NPC mod a Sfall mod.

Při instalaci češtiny je možné si zvolit požadované "vylepšení" hry. Já zvolil Patch 1.3.3 od TeamX v češtině plus sfall (win2000-xp-vista). Sfall je důležitý, ten vlastně vyřeší chybu se zčernáním obrazovky.

Po instalaci patche editujte soubor ddraw.ini, který je ve složce se spouštěcím souborem falloutw.exe. Najděte sekci [Graphics] a změňte Mode z 0 na 4 (bude tam napsáno Mode=4). Nastavíte tak renderování pomocí knihoven d3d9 (místo obvyklých directdraw) a hra tak poběží naprosto bez problémů.

Pokud nechcete instalovat češtinu s neoficiálním patchem, můžete si samostatnou sfall utilitu stáhnout ze stránky http://timeslip.chorrol.com/.

Krom tohoto tweaku s DirectX obsahuje Sfall spoustu malých vylepšení (např. možnost rolování v invetáři pomocí kolečka myši).

Rozhodně doporučuji instalaci češtiny + patche 1.3.3, nebo alespoň sfallu - protože jen tak si Fallouta na Windows XP/Vista užijete naplno!

Žádné komentáře:

Okomentovat