úterý 10. března 2015

HP LaserJet 1022n dokola tiskne stejnou úlohu

Dnes mi v práci prošla rukama stařičká síťová tiskárna LaserJet 1022n od Hewlett-Packard, u které jsem řešil zajímavý problém. Po odeslání úlohy na tiskárnu se tiskla stále dokola, dokud nedošel papír.

Tento problém se projevuje pouze, pokud je tiskárna využívána jako síťová. Při připojení tiskárny pomocí USB kabelu přímo k počítači se problém neprojevuje.

Protože tiskárna je přes deset let stará, disponuje starším rozhraním JetDirect, které neumí obousměrnou komunikaci přes síť. Ve výchozím nastavení po instalaci ovladače (je jedno jestli z Windows Update nebo ze stránek HP) je však oboustranná komunikace zapnuta - po odeslání úlohy na tiskárnu počítač nedostane žádnou informaci, že je úloha vytištěná a tak jí tam pošle znovu. Pokud dojde papír, jednoduše zahlásí generickou chybu "Došel papír nebo inkoust".

Řešení je jednoduché: stačí vypnout obousměrnou komunikaci ve vlastnostech tiskárny - Porty:

Pokud v síti netisknete přes centrální printserver, ale máte tiskárnu nainstalovanou na každém počítači zvlášť, je nutné toto nastavení na každém klientovi změnit zvlášť.

V případě centrálního printserveru (předpokládám Windows server) je to jednodušší, stačí vypnout obousměrnou komunikaci jenom na něm, ostatních klientů se nastavení netýká.

1 komentář: