pondělí 6. srpna 2007

Tron 2.0, hra (ne)jen pro lidi z IT

Dnes chci napsat o jedné hře, která mi (mně z neznámého důvodu) přibližně čtyři roky záhadně unikala a narazil jsem na ní čistě náhodou. Jedná se o hru Tron 2.0, která byla vytvořena na motivy dnes již kultovního filmu Tron (1982).

Nejdříve o filmu

Film Tron byl natočen v roce 1982 méně známým až neznámým režisérem Stevenem Lisbergerem. Na svou dobu byl velmi unikátní. Byl to první film, kde prostředí vykreslovali tehdejší 8bitové počítače. Tehdy se film setkal s nepochopením, ale dnes je to již kultovní cyberpunkový film. Matrix nebyl první ;)

Děj se odehrává nejprve v lidském světě, poté je hlavní hrdina jménem Flynn převeden zákeřným ochraným programem do svého elektronického světa. Flynn poté bojuje za pomocí jeho programu s názvem Tron proti ochranému programu a snaží se dostat zpět do našeho světa.

Film je úžasná podívaná. Svět uvnitř počítačů a 8mi bitová grafika vykresluje velmi zajímavou podívanou. Nejlepší na filmu jsou závody kybermotorek. Rozhodně doporučuji film shlédnout :)

Hra

Vzhled hry je přesně v duchu filmu. Kulisy vypadají atraktivně a ani po letech neztratila na kráse. Navíc si ji může zahrát i e-Jirka na jeho zaostalém PC :)

Tron 2.0 se odehrává v dnešní době, tj. cca 20 let po příběhu zobrazeném ve filmu. Ocitáte se v roli Jeta, mladého nadějného IT guru, kterého do sebe vcucne superpočítač Ma3a, protože potřebuje pomoci.

Po digitalizaci se ocitnete ve vnitřku počítače. Každý program tu je prezentován jako postava a má svůj vlastní název a úkol. Zajímavě je také řešené zvyšování levelu postavy. Level je vyjádřen číslem verze (já po dohrání skončil jako Jet v9.5.6). Verze se vám zvyšuje po splnění úkolů a také po sebrání jakéhosi upgrade packu, který je symbolizován oranžovým šestiúhelníkem.

Své schopnosti můžete vylepšovat podprogramy, které musíte zavést do paměti. V každém prostředí máte různě velikou pamět (v PDA nejmenší, v serveru zase největší), takže je nutné přemýšlet, jakou subrutinu zvolit. Subrutiny se vyskytují ve třech verzích: Alpha, Beta a Gold. Alpha má největší nároky na paměť, Gold nejmenší.

Podprogramy také mohou být napadeny viry. To zapříčiní zhoršenou funkčnost či úplnou nefunkčnost podprogramu. Taková subrutina musí být pak odvirována.

Během hry projdete všemožnými zařízeními od virem napadeného hlavního serveru, přes starý dobrý 16bitový počítač až do PDA jednoho ze zaměstnanců. Také se podíváme do sítě, konkrétně jak to vypadá v síťovém hubu.

V těchto lokacích jsou dány úkoly, které musíte splnit. U serveru budete muset prolomit firewall a nakonec ho shodit; starý počítač zase přetaktovat a zvýšit napětí na CPU, aby utáhl nový program :)

Kybermotorky nejsou vůbec lehké

Závody kybermotorek byly k vidění ve filmu a byly velmi působivé (ty efekty byly na rok 1982 opravdu úžasné). Pro ochutnávku se můžete podívat na jedno video na YouTube.

Kybermotorky (ve hře i ve filmu zvané Lightcycles) jsou zpracovány stejně. Hratelnost této minihry je ovšem horší. Počítačoví soupeři mají rychlé reakce a většina závodů dala zabrat i takovému člověku se superrychlými reflexy a superhbitostí, jako jsem já. Druhou možností je vyhýbat se soupeřům a čekat až se navzájem zlikvidují ;)

Vtipálci z Monolithu

Studio Monolith převedlo hru do dnešního světa a nešetřilo vtipy a narážkami na dnešní operační systémy a počítače vůbec. Např. několik log Intel Inside, které jsem ve hře zahlédl.

Nejvíce si Monolith vyhrál na jménech jednotlivých aplikací a lokalit. Program s názvem morton_utilities.exe nebo virem napadený serverový skript corupt-script.pl pobaví - ale ovšem jen pokud jste z oboru. Ze jmen lokalit stojí za zmínku Progress Bar, což je lokál, kde se všichni kroutí do rytmu programu DJ.exe.



Mínusy, zápory

Mnoho výtek k této hře nemám. Jediná co mě takhle z fleku napadá je nemožnost skákat z vyších míst bez újmy na zdraví. Např. takový skok ze třetí krychle vám sebere skoro 90 zdraví a to mi přijde nepřiměřené.

Druhý záporný bod u mě má hra za přílišnou krátkost. Hru jsem dohrál na normální obtížnost přibližně za 20 hodin. Tato hodnota je pro mě ale příliš malá. Jsem zvyklý na RPG, které se dají hrát stovky hodin (Fallout 2 ;) a tohle mi přijde opravdu málo (i když je to dnes standard).

Závěr

Tron 2.0 je velmi povedená hra, po jejímž dohrání se na počítač a jeho chování budete dívat úplně jinak :)

Žádné komentáře:

Okomentovat