čtvrtek 1. února 2018

Fallout 4 zobrazí hlavní menu a spadne

Po delší době jsem si chtěl zahrát Fallout 4 a čekalo na mne nemilé překvapení. Po spuštění se objevilo hlavní menu a hra během pár sekund spadla.

Naštěstí nejsem jediný, komu hra padá. Po delším hledání jsem našel rozsáhlé vlákno na oficiálním fóru. Bethesda má zřejmě v poslední verzi Falloutu chybu, která způsobuje pády ve střední a východní Evropě. A to již od 13. prosince... a dodnes není oprava.

Podle příspevků ve výše zmiňovaném vláknu někomu pomohlo zakázat přístup souboru Fallout4.exe do Internetu pomocí firewallu. Někomu připojení na VPN s adresou ze západní Evropy. A někomu bohužel pomůže jen odpojení počítače od sítě.

Já to vyřešil pravidlem na routeru zakazujícím komunikaci na servery Bethesdy (IP rozsahy 13.32.28.0/2413.32.29.0/24). Hlavní výhoda je, že jedno pravidlo vyřeší problém na všech počítačích v síti.

Update 3. 2. 2018:
Na fórech doporučují spíše zablokovat DNS pro doménová jména services.bethesda.net a mods.services.bethesda.net. Nejefektivnější je přidat záznamy do hosts souboru ukazující na 127.0.0.1.
Pokud používáte DNS v MikroTiku, můžete přidat statický záznam (v RouterOS menu IP -> DNS -> Static). Velice efektivní je použití regulárního výrazu (services\.bethesda\.net).

Statická záznam v MikroTik RouterOS
Blokací DNS nepřijdete o možnost procházet stránky Bethesdy, které bohužel zákazem komunikace na IP adresy zablokujete také.

Update 4. 3. 2018
Jak jsem zjistil, různé DNS servery udávají pro services.bethesda.net jiné IP adresy. Zjistit je můžete pomocí programu nslookup:

Program nslookup v akci


Žádné komentáře:

Okomentovat