úterý 19. května 2009

Instalace Windows 7 z USB flash disku

Nedávno vyšla RC verze chystaných Windows 7 a já ji chtěl vyzkoušet. Připadalo mi však zbytečné vypalovat obraz instalačního disku na DVD, protože má velikost jen okolo 2,5 GB. U počítače se mi zrovna válel nevyužívaný 8GB flash disk a tak jsem si řekl: když jde bootovat Linux z flashdisku, půjde i Windows.

Strýček Google poskytl několik návodů, ale všechny byly zbytečně složité. Proto jsem začal experimentovat:
Zformátování a nastavení oddílu na flashdisku jako aktivní

Je důležité naformátovat flashdisk na NTFS. Ve Windows Vista to jde klasicky přes dialog Formátovat. U starších Windows 2000 a XP je potřeba použít utilitu v příkazové řádce:
convert I: /fs:ntfs
kde I: je písmeno přiřazené flashdisku.
Aby šlo z disku bootovat, musí být nastaven jako aktivní. Windows standardně neumožňují zformátovat flashdisk, aby se z něj dalo bootovat (jako je to možné např. u diskety). Je nutné použít nějakou mimosystémovou utilitu. Já pužívám freewareMBRwiz. Nejprve si vyjedeme seznam všech oddílů příkazem:
mbrwiz /list
a poznamenáme si číslo oddílu flashdisku. Nyní nastavíme oddíl jako aktivní:
mbrwiz /disk=X /active=X
kde X je číslo oddílu, který jsme si poznamenali po zadání prvního příkazu.

Zkopírování boot sektoru z instalačního DVD na flashdisk

Připojíme obraz DVD do nějaké virtuální mechaniky (Daemon Tools, Alcohol 120% atd.). Opět otevřeme příkazový řádek a přejdeme do složky /boot/ na DVD. Boot sektor na disk zapíšeme utilitou bootsect:
bootsect /nt60 I:
kde I: je písmeno flashdisku.

Zkopírování dat z DVD na flashdisk

Toto je nejjednodušší úkol. Stačí prostě celý obsah DVD zkopírovat na flashdisk (včetně adresáře boot!) v libovolném souborovém manažeru.

Instalace

Nyní stačí nastavit v BIOSu počítače bootování z flashdisku (u novějších motherboardů lze vybrat, z čeho bootovat pomocí menu vyvolaného klávesou F8 nebo F9) a pokud vše proběhlo správně, spustí se instalace.

Vzhledem k faktu, že stejný systém pro bootování používá i starší Windows Vista, mohl by tento návod fungovat i instalačním DVD Windows Vista - v praxi to ale nemám odzkoušeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat