sobota 24. ledna 2009

Přepnutí Hitachi Deskstar P7K500 do módu SATA I

Včera jsem si přinesl domů nový pevný disk od firmy Hitachi. Bohužel po jeho připojením mě čekala menší nepříjemnost...

Na cílovém počítači je starý SATA chipset Via VT8237 disponující nekompatibilitou se zpětně kompatibilním SATAII (více info o chybě na Wikipedii). Hledal jsem tedy jiné řešení než výměnu za disk Western Digital (má jumper pro přepnutí do staršího módu).
Řešení jsem nalezl na oficiálních stránkách Hitachi. Výrobce disku nabízí Feature Tool, umožňující SW přepnutí. Stáhl jsem tedy Feature Tool (link zde) a vypálil ho na CD-RW.

Jenže pokud váš chipset nevidí HDD, nebude ho vidět ani software utilita. Musíte tedy disk vzít do PC, který má SATAII chipset nebo který nedisponuje chipsetem s výše odkazovanou chybu.
Po nabootování utility vyberte váš Hitachi disk a v menu Features zvolte položku Change SATA settings (disku na obrázku si nevšímejte, abych nemusel vytahovat fotoaparát, vytvořil jsem ilustrační foto ve Virtual PC 2007). V nově otevřeném okně zvolte mód 1,5Gb/s, potvrďte OK a vypněte PC (restart zkratkou CTRL+ALT+DEL nebo tlačítkem na case nestačí).

Pokud si nerozumíte s DOSovským ovládáním pomocí tabulátorů a mezerníků, doporučuji připojit myš do PS/2 nebo v BIOSu povolit USB Legacy Mouse :)


Po tomto zásahu již HDD bude viditelný i na postižených chipsetech.

Žádné komentáře:

Okomentovat